divendres, 5 de febrer del 2016

CHRISTOPHER MORLEY - LA LLIBRERIA AMBULANT

CHRISTOPHER MORLEY
 UN VIATGE AL MÓN DELS LLIBRES DIJOUS DIA 25 DE FEBRER DE 2016 : 19:00 HSALA CONFERÈNCIES
BIBLIOTECA PERE CALDERS DE LLANÇÀ



(Haverford, Pennsilvània, Estats Units, 1890 – Roslyn Heights, Long Island, 1957) es va formar al Haverford College, on el seu pare, d’origen anglès,       treballava com a professor de matemàtiques.

Va estudiar història a la universitat d’Oxford i el 1913, després de tornar als Estats Units, es va instal·lar a Nova York i es va convertir en un dels periodistes més prestigiosos dels seu temps, una feina que el va fer recórrer tot el país. La seva primera novel·la, La llibreria ambulant, publicada el 1917, fou un gran èxit, que va tenir continuïtat en The Haunted Bookshop (‘La llibreria encantada’), publicada dos anys després.

El 1939 va aparèixer la que seria la seva novel·la més coneguda, Kitty Foyle, de la qual es va fer una versió cinematogràfica (coneguda aquí com a Miratge d’amor) protagonitzada per Ginger Rogers. L’any 1961, en memòria seva, un dels seus boscs preferits al comtat de Nassau, a Long Island, va rebre el nom de Parc Christopher Morley. La cabana de fusta en què va escriure moltes de les seves obres es conserva tal com era quan ell hi vivia, i és visitada per molts llibreters i lectors.

Intel·ligent , lúcid i sofisticat, va ser un escriptor d’èxit i al mateix temps un escriptor de culte. S’ha dit d’ ell , compara-l’hi amb Noel Coward, que el seu refinament era indubtablement britànic. Subtil humorista , va dir d’ell mateix que estimava tant a Shakespeare com a Conan Doyle de les aventures de Sherlock Holmes. Sens dubte pe`ro, els seus dos grans mestres varen ser compatriotes seus : Walt Whitman y Mark Twain. Va influir en molts altres escriptors de diferents països i generacions de Kingsley Amis a Tom Wolfe.


La llibreria ambulant


Traducció: Dolors Udina
Col·lecció: El cercle de Viena, 41
Pàgines: 160
Data d’aparició: 9 de juny del 2014
Editorial Viena

En Roger Mifflin, un llibreter ambulant que no desitja altra cosa que tancar-se a escriure les memòries, aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a la desesperada senyoreta McGill, que està més que tipa de la seva monòtona vida com a grangera. I aquest irracional cop de cap de la senyoreta McGill és el punt de partida d’un seguit de peripècies que ella mai no s’hauria atrevit ni a imaginar... i encara menys en companyia
d’en Mifflin, al qual s’ha compromès a portar a l’estació de tren més propera amb una única condició: que durant el trajecte li expliqui tot el que li cal saber per tirar endavant amb èxit la seva llibreria ambulant.

Enllaços:

Nuvol-Crítica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada